"Nepremyslené zvýhodnené odchody do predčasného dôchodku z dielne
Hegerovej vlády pripravili doteraz pracovný trh na Slovensku o viac ako
60.000 pracovníkov. V mnohých prípadoch išlo o ľudí s mnohoročnými
skúsenosťami a vysokou odbornosťou. Tento najväčší výpadok v histórii
slovenského pracovného trhu nie je možné nahradiť a premietne sa do
zvýšených cien pekárskych, cukrárskych a cestovinárskych výrobkov," uviedol Lapšanský.
Zväz pripomenul, že ku koncu minulého roka bolo evidovaných takmer
47.000 žiadostí o predčasný dôchodok a ďalšie tisícky pribudli v tomto
roku. Upozornili, že priemerný ročný počet žiadateľov o túto dávku sa v
minulosti pohyboval okolo 14.000 ľudí. Rok 2023 však priniesol
trojnásobný počet žiadostí o predčasný dôchodok, čo podľa SZPCC významne
poškodilo produkčné kapacity výrobcov chleba, pečiva či koláčov.
Viaceré pekárske prevádzky pritom bojujú s vysokou fluktuáciou
zamestnancov a na stabilizáciu personálu často nestačí ani zvyšovanie
miezd.
Lapšanský pripomenul, že v tomto odvetví pracuje viac ako 12.000
zamestnancov po celom Slovensku a tvoria vyše tretinu slovenského
potravinárstva. Mechanizmus náhrady pracovnej sily v tomto odvetví
zatiaľ podľa neho neexistuje.
"Zvýšenie automatizácie je najmä v sektore potravinárstva s
investičným dlhom presahujúcim miliardu eur dlhodobým procesom. Pekári,
cukrári a cestovinári tak budú musieť zvýšené náklady na pracovnú silu
premietnuť do odbytových cien. Či sa to prejaví na cenách pultových,
bude záležať od obchodníkov, ktorí predajné ceny v obchodoch určujú," zdôraznil Lapšanský.
Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament v apríli,
sa dotkla aj odchodov do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných
rokoch. Podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný
dôchodok bude po novom naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to
rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku. Vek
nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.